Naša mala umjetnička utopija

 

Jedan od najčudnijih ljudskih fenomena koji su ozbiljno narušili kvalitet savremenog doba jesu riječi. I to one koje se najnemilosrdnije umetnu gdje god se pojavi slobodan prostor. Jedna od tih riječi koja posebno zabrinjava jeste riječ umjetnost. Ona po svojoj prirodi i porijeklu nosi originalno vanvremensko značenje. Ali sve mi se čini da je u današnje doba počela da gubi svoj prvobitni smisao.

Juče sam „imala čast“ da po prvi put u životu upoznam djevojku koja je svoje životno i profesionalno zvanje predstavila kao make-up art, a sebe kao make-up artist-a. Nisam izdržala da ne pitam šta posao podrazumijeva. Ona je, zbunjena mojim očigledno suvišnim pitanjem, odgovorila: „Pa šminkam i radim nokte i to…“. „A, dakle šminkerka, kozmetičarka… Sad sam shvatila šta si željela da kažeš“, odgovorila sam uz blagi smiješak. Klimnula je glavom dok joj je tup pogled kružio svuda po mom licu tražeći u njemu obrazloženje mog nastupa. Da dovršim ovaj momenat, obrazloženje joj nisam pružila. Nikako ne razumijem koja je poenta videa koji predstavlja šminkerku koja pokazuje kako se uređuje za noćni izlazak? Stavlja karmin na usta… Wooow… koje otkriće! A ja sve vrijeme mislila da se karmin stavlja na čelo! Svaka čast za visokorangiranu umjetnicu novog doba!

Nakon ovog, za mene, potresnog saznanja da umjetnikom danas može biti nazvan svaki površni zanatlija, postala sam svjedok još jednog neprijatnog susreta. Ovog puta preko TV ekrana susrela sam se sa jednom od onih pjevačica fizički i mentalno neugledno sazdanih, koja je upravo pred kamerama voditelja ispravljala uvjeravajući ga da je estradna umjetnica, nikako samo pjevačica (vjerovatno joj je to zvučalo prejednostavno za tako komplikovanu ličnost kao što je ona). Ugasila sam TV. Klik i gotovo je. Ili ipak nije… Bila sam sebi zahvalna što sam se lišila vizuelne predstave ličnosti, ali nisam mogla izbiti iz glave njena preambiciozna uvjerenja. Pomislih, estradna sasvim sigurno (kao na primjer: estradna karikatura, estradna varka ili možda estradna cirkuska pojava…), ali nikako umjetnica.

Usudih se potom da preslišam sebe ponovo – tradicionalna estetika koja i dan danas važi, podijelila je  umjetnost na osam vrsta: književnost, muziku, pozorište, slikarstvo, vajarstvo, arhitekturu, ples i film. Izgleda da mjesta za izmišljene „umjetnosti“ još uvijek nisu oslobođena niti pridodata. Dakle, NE POSTOJE. I uvjerena sam da bi ove umjetnosti vrištale na glas kada bi samo znale da iskazuju očaj, kada bi mogle biti svjesne šta sve pokušava da im se umiješa u savršen umjetnički koncept. Zamišljam kako bi izgledalo kada bi „hair artist“ upao u ovu svjetsku megalomansku podjelu ili kada bi se „make-up artist“ našao na ovoj listi priznatih umjetnosti. Kako bismo nazvali devetu umjetnost? Šminkeraj? Ili desetu? Stilizovanje dlaka? Ili jedanaestu? Estradni krici?

Poenta, koju jasno razumiju oni koji se u ove vrste nepriznatih umjetničkih pravaca nisu upustili, glasi: “Ko se „umijećem“ trpa tamo gdje nije prozvan niti priznat, biće javno ismijan.“ Ili poslovicu možemo formulisati ovako: „Ko ne prihvati razliku između umjetnika i površnog zanatlije, zauvijek ostaje u oblasti zanata.“ Ili ovako: „Kompleksi zanatlije često su direktno proporcionalni veličini pravog umjetnika.“

Zanatlije, šišajte, šminkajte, vičite – to je vaš poziv. Umjetnost je sakralno mjesto koje ne prima nenadahnute.

Širok osmijeh i srdačan pozdrav,

Bodlerova ljubavnica

Advertisements

3 thoughts on “Naša mala umjetnička utopija

  1. Lijepo receno, svaka cast.
    Vrlo ste inspirativni i zaista podsticete na razmisljanje o ovakvim marginalcima koji su umislili da su velicine.
    Radujem se novom tekstu.
    Srdacan pozdrav!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s