Nevjerni vjernici

Čitavo svoje djetinjstvo provela sam vjerujući u Djeda Mraza (kao i sva ostala djeca). Pubertetske dane ispunjavala sam vjerom u naivne ljubavi i snagu zaljubljivanja. Tek u adolescenciji sjetila sam se da postoji još nešto u šta bi možda „valjalo“ povjerovati… nego ni dan danas nisam načisto s tim šta je dovoljno istrajno da bi se u to vjerovalo. Bog i sve što božanstvo podrazumijeva – neiscrpna tema vjernika, poklonika tanscedentnog, onih zadojenih snagom koja svoje obistinjenje nikako da pokaže…

Najveći broj vjerski obojenih knjiga pročitala sam tokom studija, najsnažnije ispoljene božanske teme mislima su bile dostupne četiri godine, najistaknjitiji vjerski motivi, riječi i duhovna djelanja, prikazanja, reinkarnacije… Sve sam spojila u jedno i zapitala sebe: „Ako neko na tebe saspe kamenje, da li ćeš uzvratiti hlebom?“. Moj odgovor ne bi zadovoljio poštovaoce Starog Zavjeta… Bibliju (čiji sam svijet upoznavala tokom čitavog jednog semestra) od početka sam počela da doživljavam isključivo kao umjetničko djelo, kao sklad duhovne atmosfere i moćnih riječi, nevjerovatan spoj duhovnog čovjeka s onim zemaljskim, svijet za sebe, stvaran u književnosti i nestvaran izvan nje… malo li je?

Čovjek ne bi dostigao potpunost ako makar jednom za života sebe nije postavio u odnosu prema vjeri. Nekome je dovoljno da jednom promisli čemu pripada, nekome ni decenije ne daju odgovor. Ja sam negdje između te dvije vremenske razdaljine shvatila da nisam vjernik. Do tog saznanja doveo me je književni susret sa dva najoriginalnija junaka svjetske književnosti – Braćom Karamazovima, Ivanom i Aljošom. Na Ivanovo pitanje da li mučitelja nesrećnog dječaka kojeg su rastrgli gazdini hrtovi treba kazniti smrću, Aljoša je odgovoro potvrdno. Na pitanje da li bi mogao sagraditi Raj utemeljen na suzi jednog djeteta, Aljoša odgovara negativno. Tako se, gle čuda, onaj koji vjeruje u dobrotu bližnjeg odlučuje na ubistvo a pri tom odbija da žrtvuje bližnjeg zarad formiranja vječitog blaženstva. Eto, dakle, bezvjerja u vjeri jednog od najduhovnijih junaka.

I tako podučena krajnjom istinom koja je za moj pojam vjerovanja od prvog trenutka bila na Ivanovoj strani, počela sam da uočavam da svijet oko nas funkcioniše na principu „vjeruj jer tako treba.“ I dok pored mene prolaze sveštenici u mantijama trljajući rukom od hrane masne brade, shvatam koliko je moje nevjerovanje snažnije od njihovog „vjerovanja“. Udobno smješteni u svom crnom oklopu bube koja bježi od vlage, slušaju ispovjesti onih koji, ohrabreni “nebeskom silom”, dolaze da se mole, ispovijede, razgolite duševnu istinu. Tako obnovljeni naivnom ljudskom ispovješću snažnije uživaju u tjelesnim zadovoljstvima kojih se njihovo božanstvo odreklo još na Golgoti.

Pravda postoji, ali je ne dijele niti ljudi niti božanstvo. Ona je naša sopstvena i jedinstvena i dio je samo našeg unutrašnjeg bića. Vjera u sebe i u svoje postojanje jedina je razumna ljudska religija. No, kada bi mase shvatile da se istina nalazi baš u ovoj činjenici, svako bi radio ono što mu se prohjte. Vjera je osmišljena upravo zbog toga i njen jedini i osnovni cilj je skladna manipulacija masama, koje bi podivljale ukoliko bi spoznale da pravdu ipak ne dijeli nebo već nekakav prirodni poredak od kojeg smo sazdani. I prije nego što se ne složite sa mnom, prije nego što me “razapnete”, ili prije nego objavite čuvenu sliku ispred Ostroga (jer je Bog jasno stavio do znanja: ako je ne objavite neće vas prihvatiti među vjernike), zapitajte sebe ono na šta sam ja odavno dala odgovor: “Da li biste hlebom išli na onog koji vas je upravo pogodio kamenom? Da li biste mogli reći da nismo svjedoci nevine ljudske patnje, nezasluženog bola i da li biste baš svaku tragediju svjetskih razmjera smjeli opravdati predstavom o “božijem iskušenju”?

Uz duboko poštovanje vašeg vjerskog nasljeđa,

Bodlerova ljubavnica

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s