Razotkrivena žena – slomljeno ogledalo

S obzirom na realnu i nepromjenjivu okolnost da pripadam ženskom rodu dozvolila sam sebi da ispoljim misao koju bi, vjerujem, mali broj žena priznao i sebi i drugima. Mi, znate, nekada više ličimo na voštane figure nego na živa bića, nekada znamo da ćutimo toliko dugo da pomislite da smo izgubile moć govora, a nekada umijemo biti najveći napasnici, sitne gramzive životinjice koje crpe i posljednju kap energije iz čovjeka. Nekada se desi da plačemo bez razloga, a nekada se smijemo toliko glasno da možete pomisliti da smo pomjerile pameću. Nekada očekujemo nemoguće herojske podvige koje ni vanzemaljsko biće ne bi znalo ponoviti, a nekada postajemo zadovoljne sitnicom. Sve to smo mi – u jednom tijelu i rospije i vile, i vlasnice magije i obične gradske djevoke, i surovi komentatori i osjećajni zaljubljenici u romantiku.

A onda nam ovaj slatki i naivni nesklad, koji čini odliku naše jedinstvene prirode, razbije jedna (ili hiljadu i jedna) koja je sebi dopustila previše, te se svojski prosula pred muškošću tako da je ni najboljim alatima ne bismo mogli sakupiti s poda. Proces prosipanja sebe i raspadanja u sopstvenom padu može se doživjeti višestruko. O onim moralnim prosipanjima svakako ne treba izdvajati puno riječi, jer su sasvim jasna i očigledna i čini mi se da je bespotrebno govoriti o tome koliko nam neobuzdane sunarodnice snižavaju prosjek. Radije mislim na one druge, nesvjesne svoje plitke svijesti, koje nisu uspjele sakriti ni djelić sebe pred muškom figurom. Kada, zapravo, slijedi trenutak u kojem žena pada pred noge muškarca neosjetljiva na sopstveni pad? U kojem momentu pomućenja uma ona dozvoljava da bude birana i analizirana? I da li je u bilo kom momentu svjesna da je prešla granicu samopoštovanja i upala u polje poniznosti?

Mi smo, ako se osvrnemo na feminističku istoriju i uopšte žensku istoriju (šta god to značilo), imale tu posebnu prirodnu notu ženstvenosti i privlačnosti koju smo postizale tajanstvenošću! To je ta riječ koja nas sasvim sigurno čini pobjednicama… makar nas je nekada činila. Biti tajanstvena, neotkrivena sasvim, ujedno dovoljno jasna, a još uvijek jednako misteriozna, sigurna u sopstvenu vrijednost i vjerna, prije svega, svom liku. Možda bi ovo mogla biti najneopipljivija definicija žene za koju znam, ali je uvjerljivo snažna. Od nje smo, čini mi se, vidljivo odstupile onog trenutka kada smo izmijenile definiciju i u nju ubacile primjese svega ostalog, a ponajviše samootkrivanja (i mentalnog i doslovnog, fizičkog). Kao na pokeru, „moderna“ žena odjednom baca sve svoje karte na sto, tako da onaj preko puta nje dobija potpun uvid u ono čime raspolaže. Shvativši da je ne treba dalje istraživati i osvajati (jer je samu sebe istražila kao jednostavnu mapu za djecu), muškarac se okreće na drugu stranu i počinje da igra drugu poker partiju sa onom koja sebe još uvijek nije sasvim ogolila. Ostavljena po strani, razotkrivena žena nastavlja sopstvenu prezentaciju u najgorem mogućem trenutku, uz najprostije moguće tehnike i na najponizniji mogući način – tražeći već davno izgubljenu pažnju.

Onome kojeg je, na svoju žalost i štetu, postavila da bira (umjesto da sebi pripiše tu ulogu), prilazi ponovo spremna da prizna da je gubitnik, ali da je to ne navodi da sebe poštedi daljeg prosipanja. I kada on kaže: “Nisam spreman za vezivanje…”, ona zavapi: “Ali spremna sam na sve da bih bila sa tobom”, nastaje tragični prasak od kojeg se postide one vječito gorde i dostojne poštovanja. A ova druga, i dalje nesvjesna poraza, navaljuje oslanjajući se na muška ramena (jer je svoja izgleda negdje zagubila).

No, u moru onih žena koje zaboravivši da plivaju tonu ka dubinama, isplivavaju one vrijedne doživotnih ljubavnih putovanja. Njima nazdravljam vrlo često, spokojna i ponosna što su dio mog najužeg socijalnog kruga.

U društvu žena koje potvrđuju pravu definiciju,

Bodlerova ljubavnica

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s