Novogodišnji smisao

Ulazak u Novu godinu doček je novog doba i neočekivanih preokreta, noć u sjaju od koje se očekuje čarobnost, trenutak vanzemaljskog veselja i odbrojavanja, možda ponekad vještačke euforije, neprestanog nazdravljanja svemu na šta pomislimo, dijeljenje poklona i kolača – na jednostavniji način to je noć satkana od milion sitnih novogodišnjih procedura koje se trudimo ispoštovati… i dok mehanički ispunjavamo narodne propise, promiče nam suština – iskrene želje!

Vremena do odbrojavanja ostalo je malo, ali sasvim dovoljno da sebe istinski upitamo šta želimo, šta donosi ispunjenje i koliko čvrsto u želju vjerujemo. Odnedavno sam počela da vjerujem da su to najteža pitanja koja sebi možemo postaviti, a da pri tom odgovorom ne obmanemo sebe same. Spoznaja istinske želje postiže se osluškivanjem sebe i to onog pravog sebe koji se ponekad u nama vješto sakrije da postaje gotovo nevidljiv. Ipak najuporniji pronalaze svoje biće i pitaju: „Šta ja, zapravo, želim?“ A želje, kakve god prirode bile, postaju ciljevi koje smo postavili pred sebe s vjerom da se u narednoj godini mogu dostići. I dok mislimo o željama zalazeći duboko u svoje unutrašnje biće, spolja zatrpani novogodišnjim ukrasima, poklonima ili punom trpezom, uviđamo da smisao ulaska u novo poglavlje leži samo i isključivo u onome što smo zamislili kao krajnje ostvarenje.

50-merry-christmas-wishes-and-messages-ft

Nažalost ili ipak na svu sreću, želje se ne umiju slikati, te uspijevaju vješto da izbjegnu Instagram i sve ostale društvene digitalne platforme. Zato i jesu najskriveniji i najljepši dio naših bića jer se nikad ne otrkivaju sasvim onima koji u nas gledaju. Samo se naziru ili do pola tumače. I eto istine, izgleda da je u nama ipak sačuvano malo one ljudske tajnovitosti (a ona potiče samo od iskrenih želja), koja nas čini duhovnim bićima u sred ekspanzije materijalnog. I dok se slikamo zagrljeni, dok odbrojavano sekunde, dok se smijemo i nazdravljamo budućoj sreći, oko nas lebde želje – jedini entitet koji je uspio sačuvati sebe od otkrivanja. Onaj koji je razumio ovako neobičnu fiziku otkrio je ujedno i formulu za sreću sačuvavši svoju suštinu.

Vremena još uvijek ima, ali samo toliko da bacite pogled na svoje biće, zagledate se, postavite pitanje i date što jednostavniji odgovor. Sreća je u njemu, a njeno dostizanje zavisi samo od sopstvene preduzimljivosti, jer jaz između ispunjenja želje i poraza i dalje postoji. Sastoji se u razlici između onih koji pasivno žele i onih drugih koji aktivno učestvuju u ispunjenju.

Za sve vas koji živite svoje želje,

Bodlerova ljubavnica

Advertisements

One thought on “Novogodišnji smisao

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s