Studije iz drugog ugla

videolanding6

Prije mjesec dana napisala sam tekst pod naslovom „Studije u inostranstvu: prednost ili pogrešan korak“. Danas pišem na istu temu, ali ipak u sasvim drugačijem smjeru. I to činim ne zbog promjene mišljenja, već iz probuđene namjere da onima koji se ipak ohrabre da odu, pružim savjete koje često traže. Dakle, ovaj članak izlazi iz okvira bilo koje vrste kritike i namijenjen je budućim studentima koji svoje znanje žele steći u inostranstvu.

Traganje za sobom

Nakon završenih osnovnih studija u Beogradu počela sam tragati za profesionalnim usavršavanjem van granica bivše Jugoslavije. Primarna zamisao od koje nisam željela odstupiti bile su studije u Italiji u trajanju od godinu dana (s obzirom na to da su moje osnovne studije trajale pune četiri godine), koje bi mojoj literarnoj sklonosti dale savršen okvir. Međutim, traganje za programom koji bi mi najbolje pristajao svelo se na svega par skromnih predloga koji ne bi sasvim zadovoljili moje ideje. Italijanski sistem studiranja sastoji se od tri godine osnovnih i dvije godine master studija, te se teže nailazi na one master programe u trajanju od jedne godine. Vjerujem da je moj izbor bio uzak umnogome i zbog toga što nisam željela odstupiti od pisanja kao okosnice moje umjetničke priče.

Profesionalna pomoć upotpunjuje prezentaciju

Ne želeći da sebi trošim vrijeme bez rezultata, odlučila sam angažovati Inoagenciju (https://inoagencija.com/) pravog predstavnika više od stotinu univerziteta u inostranstvu, koja se priključila traganju za studijskom opcijom koja mojim afinitetima najbolje pristaje. Nakon mjesec dana, iz mora predloga isplivao je onaj koji obećava – program na milanskom Univerzitetu Cattolica del Sacro Cuore (https://www.ucscinternational.it/) pod nazivom International Screenwriting and Production (https://www.ucscinternational.it/graduate-programs/1-year-specializing-masters-in-english/international-screenwriting-and-production).  Misao o tome da bih jednog dana mogla postati scenarista ili producent dugometražnih filmova motivisala me je da prikupim dokumenta za aplikaciju. Priložila sam svoj CV (po CV formatu Europass), motivaciono pismo na engleskom, uvjerenje o diplomiranju, transkript ocjena kao i dvije preporuke profesora sa Filološkog fakulteta i zajedno sa predstavnicima Inoagencije otpočela prijavu (koja je u mom slučaju bila besplatna s obzirom na to da je agancija ostvarila partnerski odnos s UCSC univerzitetom).

Potrebno je napomenuti da mnogi inostrani fakulteti zahtijevaju jedan od sertifikata engleskog jezika (IELTS, TOEFL ili drugi) koji će biti ulazna karta za buduće studije. Zato je važno imati ga među dokumentima.

Online intervju – vizuelna predstava

Sljedeća faza kroz koju je trebalo detaljnije predstaviti sebe i svoja očekivanja bio je online intervju. U tom momentu upoznala sam svoje buduće profesore i mentore sa kojima sam ostvarila virtuelni i vizuelni kontakt kroz razmjenu ideja i budućih planova, pređašnjih iskustava i literarnih radova. U skype-razgovoru formalnost upoznavanja prevazišla je svoje granice i postala neiscrpan i neformalan dijalog između ljudi koji dijele ljubav prema istoj oblasti. Nakon pola sata razgovora, nastupio je momenat iščekivanja.

Preseljenje u Milano

Dobivši potvrdu da sam zvanično postala student Cattolica-e, spakovala sam kofere i uputila se u novu studentsku avanturu sredinom septembra 2016. godine. Milano – grad razvoja ekonomije i moderne umjetnosti, mode i kulinarstva, arhitekture i životnog stila… Grad koji te lako prihvata i teško napušta u mislima.

Imala sam mjesec dana pred sobom da pronađem smještaj. Vjerujem i sada da je to bio najteži korak u cjelokupnom procesu ovog ličnog projekta. Spojiti lokaciju i prikladnost cijene stanarine bilo je gotovo nemoguće ostvarenje. Posjećujući i istražujući lokacije, pamteći ulice, stanice i metro linije, upoznala sam strukturu grada i u njemu počela lako da se snalazim. A onda sam konačno uz pomoć agencije Casa Veloce pronašla mali studio (Italijani ga zovu monolocale) četiri metro stanice od Univerziteta ili dvadeset minuta hoda do centra, u kojem sam ostala sve do kraja studijske godine.

MAKEUP_20160928141959_save

Cattolica i priroda studijskog programa

Ako odmah priznam da su moje studije u Milanu najljepše iskustvo koje sam mogla steći, onda možete pretpostaviti da slijedi kratka i topla preporuka kada je u pitanju studiranje na Univerzitetu Cattolica del Sacro Cuore. Prije svega, podatak da ste student najvećeg privatnog Univerziteta u Evropi kupuje vaše poštovanje i čuva studentski ugled. Osvrnuću se na master program koji sam odabrala (International Screenwriting and Production) želeći da istaknem neuporedivu razliku između studentskog/fakultetskog sistema u Beogradu i ovog modernog načina usađivanja znanja. Program koji sam odabrala bio je ujedno i eksperimentalni program o pisanju scenarija i produkciji koji se ranije organizovao jedino na italijanskom jeziku. Pripadala sam, dakle, prvoj generaciji studenata koji ovaj program pohađa na engleskom. Program je osmišljen tako da obuhvata pet oblasti kroz koje smo prolazili hronološki (dakle, ne postoje predmeti, već oblasti): teorija o scenariju, tehnike pisanja za audiovizuelne proizvode, analiza napisanih scenarija, audiovizuelna industrija i etika komunikacije. (Zainteresovani za stručnu literaturu, koja je sve vrijeme pratila program, mogu pisati na FB stranici ili preko mejla). Profesori iz različitih svjetski priznatih univerziteta gostovali su jednom sedmično i nesebično dijelili profesionalna iskustva iz oblasti filma i režije. Bili smo u prilici da pogledamo, analiziramo i doživimo najkvalitetnije filmove u istoriji filmografije, da kroz njih savladavamo tehnike pisanja i da timskim radom predstavljamo svoja mini ostvarenja po ugledu na svjetska. Profesori i mentori u svako doba su bili dostupni za dijeljenje bilo koje vrste savjeta, sugestije ili pomoći u radu. Na kraju studentske godine u maju u istom danu održano je pet usmenih ispita iz pet oblasti (gore navedenih), dok je izrada finalnog dijela ispita u formi scenarija za dugometražni film čekala novembar.

2017-03-28-13-13-48-474

Svečana dodjela diploma i prezentacija scenarija

Slobodni da biramo kojem smjeru ćemo se prikloniti: pisanju scenarija ili učestvovanju u produkciji, podijelili smo se na one koji će svoj završni rad pisati i one druge koji će na kraju godine podijeliti sa ostalima iskustvo sa snimanja filma. U novembru 2017. godine održana je svečana dodjela magistarske diplome prvog stepena iz oblasti Međunarodnog pisanja scenarija i produkcije. Studenti koji su se odlučili za pisanje scenarija priložili su svoje radove, dok su oni usmjereni ka produkciji imali kratku prezentaciju sopstvenih utisaka u toku rada na filmu. Tada su naši mentori imali priliku da pohvale i kritikuju završni master rad kao i cjelokupno studentsko zalaganje u protekloj godini. Pisani radovi ostaju u arhivi Univerziteta, a njihovi autori uvijek imaju mogućnost da svoju filmsku priču predstave filmskim kućama i prodaju je pošto formiraju adekvatan ugovor.

Potencijalni posao nakon studija

Slijedi momenat krajnje iskrenosti prema onima koji idu istim putem: oslonac u ovoj ključnoj fazi za poslovni razvoj lagano nestaje onog trenutka kada u ruke preuzmete diplomu. Ako se podsjetite da ste stranac u zemlji punoj onih koji gaze kako bi potisnuli došljake, valjda postaje jasno da mjesta za profesionalni napredak ima malo (što ne znači da ga nema uopšte). Uz to treba imati na umu da će radna snaga jednog stranca (u ovom slučaju mentalna) biti manje finansijski cijenjena, što ograničava kvalitet življenja u gradu koji je nuačio da živi skupo. Italijani imaju prednost u odnosu na strance, posebno ukoliko još uvijek imate poteškoće u savladavanju italijanskog jezika. No, ukoliko ostvarite snažan kontakt sa profesorima i predavačima, upravo oni mogli bi biti vaša potvrda o kvalitetu koji posjedujete. Ipak poenta svakog procesa je sadržana u cilju – ako ga imate pred sobom, sve ostale prepeke su lako savladive.

Za sve one koji hrabro idu u susret svojim studentskim i poslovnim ciljevima,

Bodlerova

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s