I bacih kamen u vodu…

water-1759703_1920 (1)

Kada su me pitali da li volim svoj životni ritam odgovorila sam potvrdno. Poslije nekoliko trenutaka nastavili su dijalog kontra-pitanjem: Da li očekujem promjene i da li im svojim postupcima doprinosim, odgovorila sam sa novim „Da.“ Da li su to, zapravo, one dvije pobune u čovjeku koje nezaustavljivo ratuju ili se radi o prirodnoj potrebi pojedinca da voli svoju ljušturicu uljuljkanu u svakodnevicu, ali da u istom trenutku teži ka ideji iznenadne promjene životnog pravca?

Ključni termin koji sam na master studijama čula više nego italijanski pozdrav „Buona giornata!“ bio je izrečen na engleskom – legendarni, visokopozicionirani, neprikosnoveno istaknuti The Arc of Transformation! Kada analizirate priču, roman ili film, poentu i kvalitet predstavljenog sadržaja mjerite upravo veličinom ovog gore pomenutog luka transformacije koji protagonista pravi tokom procesa djelanja. To bi značilo da priča ima smisao i snagu pouke samo ako uspije da prikaže (pozitivnu ili negativnu) promjenu u junaku koji nosi cjelokupni pripovjedački kostur. Ukoliko je junak priče ostao, takoreći, netaknut, netransformisan, dakle isti od početka do kraja, onda sasvim sigurno ne ostavlja utisak na one koji posmatraju, a priča gubi svrhu i zaboravlja se čim zatvorimo knjigu ili okrenemo program. Od priče ni traga, a od života zaborav da ga uopšte živimo…

Sva svoja saznanja i poneke književno-istorijsko-psihološke termine sa kojima sam tokom studija imala dodira, prenosila sam na život i pojam života u cjelosti. Na kraju krajeva šta je umjetnost ako nije subjektivno-originalni odraz života i životnosti? Tako sam, vjerujući u ideju o cirkularnosti života, počela razumijevati život kao shematski prikaz krugova koje pravi kamen bačen u vodu. Prvi krug talasa je najmanji, drugi znatno veći, treći, četvrti, peti prevazilaze dimenzije onog prethodnog… Oblast pokreta i kretanja zauzima sve veći obim. Ako zamišljeni program preslikamo na sebe, vjerujem da ćemo dublje spoznati kuda se krećemo i šta nam je cilj i ono ključno – da li cilj možemo mijenjati! Nije stvar u mogućnosti mijenjanja cilja, već upravo u nužnoj potrebi te izmjene.

(Ipak najvažnije od svega, pa čak i od nužne promjene, progresa i mentalnog napretka svakako je namjena i svrha ovog mog teksta, a to nikako nije potreba da mu se pripiše naziv „Životnog vodiča“, jer bi to srušilo sve moje istinske spisateljske želje, afinitete i namjere (o vodičima za život nekom drugom prilikom i to sa zadovoljstvom). Ako i zaliči, znajte unaprijed da sam onda nesvjesno odstupila od svog cilja, a on se danas sastojao isključivo u ideji da mislimo i promišljamo o promjenama kao okosnicama životnog napretka.)

Zamislimo junaka priče koji na početku sebi postavlja primarni cilj: otputovati! Iako mu život nudi ostvarenje mnogih krupnijih životnih ciljeva, on i dalje na umu ima samo jedan – putovanje. Tako mu pred nosom izmiču poslovne ponude, ljubavni izazovi, potencijalna prijateljstva, prikrivena iskustva prostora u kojem boravi… a cilj ostaje nepromijenjen, junak postaje nesnosno dosadan, priča se urušava… Pa ipak, neka poruka može da se izvede čak i iz slabo započetog romana ili filma – bez promjene ne postoje progresi. Misliti isto, vjerovati u isto, težiti ka istom i na kraju živjeti isto (čak i onda kada nam se čini da je sve baš onako kako nam odgovara) znači ne koordinirati nad sobom i okolnostima.

I zar pogled unazad ne znači upravo pogled u ono što smo bili i podjećanje na ono što smo sada? Genijalni Arc of Transformation zapravo je umjetnički prikaz ogoljenog životnog puta koji mi, svako za sebe, prelazimo mijenjajući, pritom, dio svog sopstva… ponosno i trajno u skladu sa kružnim talasima.

Bodlerova

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s