Bez prepreke na usnama

o-5-TIMES-TO-SHUT-UP-facebook

Kolika je razlika između govorenja i ćutanja i da li su oba verbalno-neverbalna procesa jednako učinkovita?

Možda problematika oba tipa ispoljavanja sebe nude neku vrstu ispunjenja, i možda njihova eventualna prikladnost zavisi od trenutka. Ako me pitate u koji tip vrijednovanja riječi radije vjerujem, odgovoriću da se i dalje silovito držim govorenja! I čini mi se da ono još uvijek jasnije predstavlja stavove od čiste tišine koju su usne stisle i ne daju joj da se pretvori u riječ.

Često nailazimo na stavove velikih pisaca i mislilaca (u čiju veličinu i vrijednost zaista vjerujem, bez imalo ironije) koji su iza sebe ostavili skupocjene misli pune ćutanja. Kažu da se ono (ćutanje) nekada više isplati od verbalnog iznošenja stavova i da često više govorimo dok ćutimo, dok pred sagovornicima ostajemo tiho mistični i zagonetni. Je li to, zapravo, trenutak u kojem spoznajemo da smo previše već rekli ili je to samo dugoočeivani momenat sazrijevanja i prevazilaženja verbalnog u čast neverbalnog prenosa mišljenja? Valjda bi tačan odgovor mogao biti negdje između ove dvije pretpostavke…

I sve bi to, nekako, i moglo da se sažme u smisleni zaključak da se u praksi ne dešava nešto sasvim drugo. Sagovornici ne razumiju ćutanje! Ili još istinitije: sagovornici ne znaju šta vaše ćutanje znači. Naviknuti na riječi (sa ili bez značenja, sasvim im je nevažno), radije cijene pričanje (makar i u prazno) od skupocjenosti neizgovorenih riječi. Zaljubljeni u bukvalne prevode misli, zalažu se za nekakav bukvalizam, a da toga nisu naročito svjesni, te ih s pravom možemo osloviti terminom „bukvalisti“, kojima neizrečeno znači nedomišljeno ili prosto nevažno.  Uskog duha i sitne percepcije, imaju taj socijalno plitki običaj da odbijaju da shvate i razumiju sve što nije izgovoreno (ponekad osim govora zahtijevaju i crtanje). A i, kada se podrobnije pozabavimo tematikom, možemo ustanoviti da se vrijeme nove ere znatno razlikuje od one ranije u kojoj su tvrdili da se ćutanje nekada više vrijednuje od ispričanog. Tada je takva konstatacija možda bila dobra vodilja čim je preživjela u formi raznih citata sve do danas. Ali šta je sa našim „modernim“ dobom? Nastupaju nova shvatanja tišine (nimalo prijatna onima koji su je sve do sada zastupali), koja od ljubitelja neizgovorenog traže da se oglasi kako ne bi ostao nedorečen. Jer ako ćutiš, onda si nedorečen, a ako si nedorečen onda ne znaš, a ako ne znaš onda si glup…? (tako nekako izgleda socijalna hijerarhija uz koju pričalice lakše doživljavaju one koji ćute).

Na kraju konca, zar onima koji spoznaju snagu ćutanja može predstavljati poteškoću da povremeno obore niski horizont sagovornikovog očekivanja? Ama baš nikakve poteškoće tu ne može biti. Stoga, i dalje vjerujem da se riječima lome nedovitljivi, da se govorom ispoljava misaona hrabrost, da se verbalnim dijelom ličnosti i dalje jasno postavlja granica između onih koji cijene značajne tišine, ali koji imaju šta da kažu i onih drugih koji su stvoreni u ulozi polu-slušalaca (kažem polu, jer vjerujem da polu-usmene pričalice mogu biti doživljene isključivo kao pola od pravog slušaoca, jer uvijek treba imati na umu činjenicu da vašu priču neće znati da interpretiraju sebi u cjelosti).

E baš zbog toga volim priču (i pisanu i usmenu), jer dok o njoj govorite i ispoljavate misao, jasno možete prepoznati klasičnog bukvalistu koji klimanjem podvlađuje vašim riječima (čak i onima koje nije najbolje preveo sebi), ali i onog rijetkog verbalnog saputnika koji će jednakim intenzitetom znati da odgovori na temu ili da prkosi vašoj (što je svakako poželjno).

Zagovornik smislene retorike,

Bodlerova ljubavnica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s