Insta(nt)gram

hypnosis-4041582_1920

(zahvalna prijatelju na nesvjesno predloženoj tematici)

Jutros mi se naročito žurilo da ispijem kafu u roku od dva minuta. To sam učinila hitro kako bih ubrzala početak jutarnjeg sastanka u firmi. A sve to opet imalo je uske veze sa daljim dnevnim planovima koje sam slikovito smjetila u nekakve šarene kocke svoje svijesti kako bih ih po bojama najbolje zapamtila. Da, kafa je bila toliko vruća da sam zaboravila i kojeg je ukusa.  Prelistala sam elektronske novine (neka gadna navika koje ne znam da se otarasim) i uzela zalogaj onoga što sam nekad nazivala opuštajućim doručkom. Preletjeh preko pješačke zone čiju sam svrhu jutros vidjela jedino u mogućnosti da se preko nje dobacim do odredišta. I onda opet hitro među ljude, u sred banalnih razgovora, među kratke pozdrave, još kraća zastajanja, sitne riječi i žustre zaključke. Uletjeh u svijet od trenutka, u instant zonu ljudskog (ne)komfora, u brzi krug čije smo obrtaje prestali da brojimo.

I tek sada zastah i vratih se napočetak, na momenat kada sam jutros popila kafu. S obzirom da u sjećanju nisam uspjela da zarobim taj trenutak uživanja u kakao aromi, uzeh novu. Još uvijek sjedim i ispijam je. Vjerujem da je prošao čitav sat otkako sam je uzela sa kafemata. I sada konačno istinski spoznajem trenutak koji sam ranije svela na instant događaj, instant doživljaj, instant životni ritam. Tako (na kratko) osviješćena pitala sam se: „Da li smo zaista svaki trenutak našeg bića sveli na mehanizam štoperice koja u našem slučaju zapišti onda kada se pretjerano prepustimo trenutku? I da li smo, podešeni na instant mode, obesmislili važnost svakog trenutaka?“

A ako se zamislimo i zarobimo misli pitanjem: „Gdje žurim?“ odgovor bi, vjerujem, mogao da zaprepasti i nas same. Žurim, dakle, kako bih što prije svoje obaveze i planove nazvao/la svršenima, žurim takođe i dok preko google-a istražujem kako se pravi najbolji kolač od jabuka, žurim i dok uživam u društvu najdražih, jer postajem nestrpljiv/a kada usporimo misli, žurim svakako i onda kada gledam film, jer očekujem da uskoro skapiram kraj, žurim dok hodam jer želim oboriti rekord između početka i odredišta, žurim dok se smijem, jer mi se čini da ću, ukoliko nastavim, sagovorniku izgledati neozbiljno, i onda tako u žurbi instagram pričom podsjećam ostale da u svojoj ličnoj žurbi brzim pokretima palca prelistaju moj insta curriculum vitae.

U haosu koji je formirala naša novostvorena savremena žurba tražimo sve i na brzinu, volimo sve al na brzinu, uočavamo sve al na brzinu, upoznajemo sve al na brzinu… i u sred brzopletosti koju smo stvorili sami, usljed instant dostupnosti svega što zamislimo, poprimamo robotsku formu, a da nje ne postajemo svjesni. Jer, znate, roboti ne znaju da postoje. I tako, nesvjesni da upravo sada i u ovom trenutku postojimo i da u sljedećem ovaj sadašnji trenutak postaje prošli, gubimo prostor od značaja i prelazimo u instant prostor, obesmišljen upravo zbog svoje brzine. Zaboravljamo na avanturu traganja, na smisao zastajanja, na ljepotu dugog posmatranja, na kosmičke priče o prapočetku, na putovanja koja traju čak i dok stojimo u mjestu…

Ako bih sada imala mogućnost da počnem dan od jutrošnjeg trenutka, scenario bi bio dosta izmijenjen, počeviši od one vrele kafe koje sam se sjetila jedino zbog toga što me je opekla, a ne zbog toga što me je mirisom podsjetila na trenutak koji volim i kojem se iznova vraćam. Poslovni sastanak (samo donekle planski vođen) trajao bi onoliko koliko nam dopuste zajedničke ideje i inspirativni ciljevi. Put koji volim da pređem pješke možda bi dobio ulogu mjesta koje mi iznova otkriva nove uglove gledanja. I možda bih baš tada zastala i slikala panoramu, a da je nakon bilježenja kamerom nikada ne podijelim sa instant svijetom.

U neprestanom otimanju od instant života,

Bodlerova ljubavnica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s