Promocija knjige dr Nele Sršen “Rak na duši”

Nela Srsen

Knjigu koja je pred nama usuđujem se nazvati emotivnom autobiografijom, ali I skladno sazdanom zbirkom životnih priča koje su se neopipljivom sudbinom susrele s autorkom I postale ono o čemu mislimo svakim svojim udahom – život!

U Predgovoru za svoju knjigu dr Sršen I sama naglašava da koncept i namjera njenog pisanja I obraćanja nije kreranje vodiča ili priručnika kroz mudrost življenja, već smislena životna istina o percepciji života, boli koju sa sobom nosi, ali I spokoja koji se postiže pronalaskom lične harmonije. A spoznaja sopstvene unutrašnjosti I njene iskonske energije sastoji se u otkrivanju svog Boga. Kažem svog (Boga), jer svako od nas vjerovanje ili nevjerovanje u religije percipira kroz sebe sama, ali to nikada I nikako ne znači da svojim duhom ne pripadamo univerzumu i njegovoj neobjašnjivoj transcedentnosti.

Da je život borba I postojanje usred neprilika, iskušenja, emotivnih lomova – toga smo, čini mi se, svjesni. Ali zaboravljamo svoju ključnu ulogu u njemu. Zaboravljamo, dakle, da smo u svom životu upravo mi protagonisti. Kao takvi ostvarujemo prirodno pravo da se posvetimo onome što nam je univerzumom dato, da njegujemo zdravu misao, hranimo ljubav I množimo njenu snagu, jer samo tako gajena, smatra autorka knjige, ljubav nam se vraća I oplemenjuje duh, a oplemenjenom duhu odgovara zdravo tijelo.

Uvjerena da um vlada našim tijelom, dr Sršen svjedoči da bolest bilo kojeg organa nije poremećaj odvojen od ostatka tijela, već umnogome zavisi od misli I mozga kao zvora iz kojeg potiču. Tako složeno sazdana individua u formi čovjeka počiva na dva sasvim različita stanovišta: na eksperimentalnoj nauci kao što je hemija koja nas posmatra kao posljedicu I proizvod hemijskih akcija I reakcija, I na onom drugom, filozofskom stanovištu, koje je negdje u nama pronašlo DUŠU! Pronašavši sebe u tom dualizmu “um-tijelo” spoznali smo svoju autentičnu složenost. Nju najprikladnije analizira grana medicine nazvana psihoneuroimunologija, proučavajući vezu između tjelesnog (some) I psihološkog (psihe) kojoj dr Sršen poklanja svu svoju pažnju.

Onog trenutka kada narušimo tu osjetljivu vezu između duha, duše I tijela, postavili smo sebe u rizični moment u kojem ćelije našeg tijela postaju ozbiljno ugrožene. Pozivajući se na studiju kontroverznog doktora Hamera, koji se jedini usudio da ispita ulogu mozga kao medijatora između psihe I oboljelog organa, autorka nas podsjeća na stanje stresa kao najuticajniju podlogu za narušavanje vitalne čovjekove ravnoteže.

Posvetivši pažnju posebnom ogranku genetike, epigenetici, dr Sršen razara granice između suve medicine I života kao postojanja sada I ovdje, te insistira na značaju I ulozi životnog okruženja kojem smo se nesvjesno prepustili, a koje oformljeno na ovaj ili onaj naćin, kontroliše naše gene. No, problematika cjelokupnog procesa akcije iz vana I reakcije iz unutrašnjosti smještena je u percepciji odnosno u načinu na koji prihvatamo I analiziramo životna dešavanja. I baš tu, u tom polju između mozga I tijela, sredine I gena, eksperimentalnosti I duhovnosti, počiva tajna koja želi biti otkrivena – imamo moć uzdići sopstvo u najviše ljudske mogućnosti I to samo onda kada konačno uskladimo snagu misli, pokretačku energiju I trezvenost duha I spoznamo smisao čiste ravnoteže.

Možda nam se nekada moglo desiti da pomislimo da medicina kao konvencionalni pristup I način liječenja pacijenata odbacuje sve ostale, alternativne pristupe terapiji, ali autorka knjige “Rak na duši” svojim profesionalnim I krajnje ljudskim stavovima razara stare tvrdnje predstavljajući nam eksplicitno različite varijante liječenja, od onih opšte prihvaćenih kao što je hirurgija I hemoterapija, do onih drugih koje, bez laboratorijskih analiza, nemaju status priznatog lijeka.

Ako vratimo istoriju medicine unazad, ako se prisjetimo njene tradicionalne postavke u kojoj prihvata Njutnovu materijalizaciju univerzuma I Dekartovu odvojenost duha od tijela, I ako se potom zapitamo šta joj nedostaje , odgovor jasan I glasan, pronaći ćemo upravo u knjizi dr Sršen – kvantna medicina, odnosno postojanje kvantnog univerzuma koji ujedinjuje tjelesno I duhovno, jer jedino u tom spoju može opstati čovjek kao energija. Sada smo bliži kompletnosti medicine koja, ovako zamišljena, za cilj bira proučavanje dubine energetske anatomije ljudskog tijela, dakle, vitalne energije.

I možda ova cjelokupna tematika obogaćena humanistikom I ne bi imala svu svoju snagu smisla, da pred nama na stoji žena od počasti, borac za sebe I druge, I na kraju pobjednik nad sasvim ličnom borbom koju je vodila sa smrću. Tog božićnog dana 1994. Godine, u Nurnbergu, dr Nela Sršen iskusila je sopstveno bezbolno lebdenje svog tada izmučenog tijela nad svim stvarima I bićima koja su se tada nalazila u operacionoj sali. Spoznavši tada suštinsko značenje autentične autoskopije stekla je moć da govori kroz duhovnost. Probuđeno biće iz stanja bliske smrti (near death experience), progovara spoznajom pravog zadovoljstva kroz tvrdnju – “živi I budi”! Dakle, postoji!

Iako smo čitajući knjigu “Rak na duši” vječito na neobičnoj granici između materijalizovanog tijela koje trpi I obolijeva, I spiritualnosti koju pružaju nada I vjerovanje, zapravo se nesvjesno, a skladno približavamo onome što je dr Sršen davno razumjela – mi smo na sredini medicinske etike I njene duhovnosti I humanizacije. Upravo upoznajemo doktorku koja se u svoj svojoj ljudskosti opire robotizaciji svoje profesije I dužnosti, jer I dalje u sebi prvenstveno vidi humano biće smješteno baš tamo gdje je I njen pacijent – na filozofskom putu života I umiranja. Napisana srcem kroz koje progovara čista osnažena duša, knjiga dr Nele Sršen podsjeća sve nas, male ljude, sitna čovjekolika zrna pod nebeskim svodom, da traganje za Bogom prestaje onog trenutka kada shvatimo da ga čuvamo u sebi I da ga svako od nas ima u duši. Spoznavši našu suštinu, nikada sigurniji u sopstvenu harmoniju, prilazimo ogledalu. U njemu uočavamo svoje voljeno tijelo, grlimo ga, jer ono jedino potvrđuje materijalizaciju našeg bića. I eto nas, zdrave misli, zdravog tijela, zdrave ljubavi – dakle, postojimo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s