Djevojčice sa šibicama

20190903_122609 (1)

Jutros u sjećanje prizvah Djevojčicu sa šibicama. Sjećate se male gologlave i bosonoge plavušice (makar je za moj pojam promrzle djevojčice ona morala biti plave kose), nazeble, zgučene uz hladni ulični kamen, ispruženih ruku u kojima drži poslednji predmet koji još može unovčiti? E, baš ta sirotica iznikla iz Andersenove mašte (ili možda stvarnosti) prije više od 170 godina, pojavila se ponovo u liku i ulozi savremene žene (doduše u malo boljem fizičkom stanju računajući na to da danas nema problem sa promrzlinama).

Umjesto hladnog kamena kao pozicije sa koje si nekada mogao da je posmatraš, sada imaš priliku da je vidiš kako kutlačom muti domaću čorbu ili kako oklagijom razvlači tijesto… U nekim slučajevima sa njom se možeš susresti na autobuskoj stanici dok čeka (polu)srditog šofera (jer šoferke ne sjede za volanom), da je preveze do radnog mjesta na poštanskom šalteru. Ponekad čak, ako imaš sreće, možeš nabasati na nju u trenutku dok u pauzi između prodaje slikovnica i slaganja bojanki i stripova, ispija svoju ohlađenu kafu. No, ukoliko ne želiš da imaš posla s njom, onda obavezno obiđi uvažena i počasna mjesta načelnika policije, direktora veličanstvenih kulturnih institucija, pilota embrajera na relaciji “iz svijeta u svijet”, project director-a na skupocjenom budućem hotelskom zdanju, astronauta koji se upravo sprema da zakorači na Mjesec, predsjednika raznih nevladinih udruženja, osnivača internet platformi, filmmaker-a, pa prizovi istorijske trenutke revolucionarnih pobuna, ratnikčih pokliča, vojnih formacija, njihovih predvodnika, etičkih stavova, estetičkih ideja… I onda odjednom zaustavi slikovni ringišpil! Nigdje one djevojčice… pa ni šibica… Upala je negdje u proječnost i neprimjetnost samo zato što je djevojčica. Dječak bi, bez obzira na to da li u rukama drži šibice ili go*no, dobio svoje mjesto pod suncem (i to jedno od onih počasnih mijesta gore navedenih).

Feministički stavovi nisu mjesta sa kojih ovaj tekst polazi (no, iz vrtloga činjenica može se desiti nevjesna pojava feminističkog naboja koja ni u kom slučaju nije namjerna). Govorimo o onome što se u različitim diskursima može predstaviti i tretirati kao polna razlika, sociološka, psihološka, ideološka, prije svega. Pa stoga zapitajmo se, ko su ljudi koji na toj razlici insistiraju otkako je čovjeka i vijeka? Kojeg su pola? Kojeg shvatanja? Koje boje i oblika? I odakle potiču? Obrnemo li smisao ove vrste kolektivnog (pre)ispitivanja, možemo istraživanje početi i ovako: Zašto su žene pomirene s dugotrajnom dominacijom muškosti nad profesijama svih vrsta? Da li su samo obeshrabrene i umorene istorijskom istinom ili su ipak samo natovarene pasivnošću i osiromašene ambicijom? Da li su uvijek i zauvijek osuđene da glavom udare u plafon onda kada muške vijuge poletno cijepaju oblake?

Tema o kojoj se više ćuti nego što se piše (iako postoje pisani dokazi da se o tome ipak misli), zauzima novi prostor i na Film festivalu u Sarajevu podsjećajući na ženska prava dokumentarnim filmom “Božanski poredak” i postavljajući pitanje da li ženska prava danas doživljavaju nazadovanje, stagnaciju ili progres. A kad se već pitamo… onda je jasno da u progres sumnjamo… Prepreke i ograničenja na koje nailazi ženska misao direktno su srazmjerne olakom ekonomskom, socijalnom i političkom uspjehu muške okrilaćene namjere od koje se od samog njenog rođenja (iz nekog razloga) više očekuje. Dakle, da bi se uloga nesrećnih djevojčica, koje su u stanju prodati samo kutiju šibica, zauvijek svrgla, biće potrebno da nam niknu brade, što svakako, ne znači da smo upale u ambis nemogućih okolnosti. Zato se osmjelite. Brade nam možda stoje mnogo bolje nego njima!

Bodlerova ljubavnica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s